20 Jun 2011

KHASIAT BERAS BUKIT



Beras mempunyai banyak khasiat. Beras adalah sumber yang kaya dengan vitamin dan  mineral seperti niacin, vitamin D, calcium, fibre, iron, thiamine dan riboflavin. Selain itu beras kaya dengan karbohidrat dan tidak mengandungi kolestrol, lemak tepu yang boleh memudaratkan kita dan rendah kandungan sodium. Ia bagus dimakan bagi semua peringkat umur dan golongan manusia.
Khasiat beras bukan sahaja boleh dinikmati dengan hanya memakannya, malahan ramai orang yang percaya bahawa ia juga bagus untuk penjagaan kulit samada dari segi rawatan penjagaan kulit muka mahupun kulit badan atau tubuh.
Ia telah pun digunakan di dalam rawatan penjagaan kulit oleh nenek moyang kita berabad lamanya. Dipakai terus dari generasi ke generasi sehingga sekarang. Contohnya, seperti penggunaan bedak sejuk untuk mendapatkan kulit yang lebih licin, gebu, halus, mulus, putih berseri tanpa cela dan lain-lain. Bukan setakat itu, beras yang ditumbuk dan di campur air dikatakan dapat menghilangkan daki di badan serta menjadikan kulit badan lebih putih.
Malahan kajian demi kajian telah dilakukan ke atas beras mengenai keberkesanannya di dalam perawatan pelbagai masalah kulit. Di India, bagi pengamal ayurvedic, mereka mengatakan bahawa air beras mampu menyejukkan kulit yang terbakar.
Apa yang lebih bagus tentang  beras ialah ianya bebas daripada parabens, mineral oils, lemak binatang, phenyol alcohol, synthetic colorants, formol ataupun formaldehyde, phenoxyethanol, silicone, triclosan, BHA dan BHT.
Zat oryzanol yang terkandung dalam beras mampu memperbaharui perkembangan pigmen melanin dan efektif dalam menghalang sinaran ultraviolet yang berlebihan. Kandungan anti-oksida yang tinggi dan juga kandungan vitamin E yang terdapat di dalam rice bran oil. Jadi tidak hairanlah apabila rice bran oil banyak dipakai pada banyak produk-produk kecantikan dan conditioner rambut. Di Jepun, rice bran oil ini digunakan secara tradisional di dalam penjagaan kecantikan diri. Di Jepun dan China, rice bran oil juga di gunakan untuk memasak makanan kerana khasiatnya yang lebih baik dan di dapati lebih sihat berbanding daripada menggunakan minyak masak yang lain.


3 Jenis Beras

 3 jenis beras konsumsi, yaitu beras putih, beras merah dan beras hitam. Sedangkan dari proses penggilingan, ada 2 jenis beras, yaitu beras kupas kulit dan beras pecah kulit. Beras kupas kulit adalah beras yang biasa sehari-hari kita lihat dan makan, yaitu beras warna putih dengan rasa pulen. Pada beras kupas kulit, proses penggilingan dilakukan berkali- kali sampai kulit ari beras terkupas semua (sebagian besar) sehingga beras berwarna putih. Pada beras merah dan hitam, jika jenis beras memiliki pigmen hanya pada bagian luar, maka warna merah/hitamnya akan pudar.
Beras pecah kulit hanya digiling beberapa kali sehingga kulit ari beras masih tetap menempel. Pada beras putih, warnanya kecoklatan sehingga disebut juga beras coklat (brown rice). Beras pecah kulit, karena masih mengandung kulit ari yang antara lain mengandung Vitamin B15 (Asam Pangamat), sangat baik sekali untuk kesehatan tubuh. Sebagai konsekwensinya, beras pecah kulit memerlukan waktu memasak lebih lama, dan perlu air lebih banyak.
Beras pecah kulit memiliki rasa kurang enak dibandingkan dengan beras kupas kulit (bandingkan rasa roti putih dengan roti gandum yang berwarna coklat). Mengkonsumsi beras putih kemudian minum bekatul merupakan alternatif mengkonsumsi beras pecah kulit tetapi dengan rasa beras putih.

Berikut rangkuman khasiat beras hitam, merah dan coklat. Beras putih tidak memilki kelebihan seperti pada beras coklat. Beras putih organik lebih pada sisi rasa aman karena tidak ditanam dengan menggunakan pupuk dan pestisida kimia.
BERAS HITAM (BLACK RICE) :
  • Memiliki khasiat yang paling baik diantara beras merah dan coklat/putih
  • Rasa dan aroma yang menggugah selera makan
  • Kandungan asam amino paling tinggi
  • Pigmen hitam mengandung aleron dan endospermia yang menghasilkan antosianin  :
    • sebagai zat antikarsinogenik
    • meningkatkan kadar trombosit
    • memiliki antioksidan tinggi
  • Pigmen juga mengandung zat flavonoid tinggi untuk mencegah pengerasan pembuluh darah
  • Laju pencernaan pati lebih lambat, terasa kenyang lebih lama,  cocok untuk diet
  • Meningkatkan ketahanan tubuh
  • Memperbaiki kerusakan sel hati (hepatisis dan sirosis-pengerasan hati)
  • Mencegah gangguan fugsi ginjal
  • Mencegah kanker hati 
  • Mencegah gangguan fungsi ginjal
  • Mencegah kanker dan tumor
  • Memperlambat penuaan (antiageing)
  • Sebagai antioksidan
  • Membersihkan kolesterol dalam darah
  • Mencegah anemia dan demam berdarah yang mengakibatkan turunnya kadar trombosit dalam darah
BERAS MERAH (RED RICE) :
  • Pigmen hitam/merah mengandung aleron dan endospermia (lebih sedikit dibandingkan dengan beras hitam) yang menghasilkan antosianin  :
    • sebagai zat antikarsinogenik
    • meningkatkan kadar trombosit
    • memiliki antioksidan tinggi
  • Kaya akan zat besi untuk pembetukan sel darah merah sehingga dapat mencegah anemia
  • Kaya akan serat dan asam lemak untuk mencegah sembelit dan cocok untuk diet
  • Mencegah penyakit saluran pencernaan
  • Meningkatkan perkembangan otak
  • Menurunkan kolesterol darah
  • Mencegah kanker dan penyakit degeneratif
  • Menyehatkan jantung
BERAS COKLAT (BROWN RICE) :
  • Adalah beras yang tidak digiling atau setengah giling, masih memiliki kulit ari sehingga berwarna kecoklatan
  • Mengandung nutrisi lebih tinggi dari beras putih
  • Mengandung mineral manganese sebagai bahan anti pengaratan dalam tubuh
  • Mengandung selenium dan serat sebagai anti kanker
  • Menjaga berat badan ideal
  • Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
  • Baik untuk wanita menopause (menjaga kesehatan jantung dan darah tinggi)
  • Mengurangi penyakit kencing manis jenis ke-2
  • Mengandung vitamin B1, B2, B6, zat besi, fosfat, kalsium lebih tinggi dari beras putih

No comments:

Post a Comment